onsdag 18 juli 2012

The orgasmic Nutella cake

Här är den, den bästa chokladkaka jag någonsin smakat. Receptet kommer från Nigella. När jag bjöd på den i skolan yttrades kommentarer som "Du borde skita i att bli sjuksköterska och bli kock istället." Men istället för att lyssna på mig gå on and on om hur fantastisk den är borde du baka den själv. För den är faktiskt skitenkel att baka. På riktigt. Och nej, du kan inte utesluta likören. Eller kan och kan, du FÅR inte. Så knalla ner till Bolaget och köp den jävla flaskan. Det kommer vara en av ditt livs bästa investeringar.
Kakan är naturligt glutenfri. Nutella innehåller dessvärre laktos, men jag jobbar på ett hemgjort mjölkfritt substitut. Återkommer angående det projektet.

*** UPDATE 2014-01-29 Hemgjord mjölkfri Nutella ***
6 ägg, delade i gula och vita
en nypa salt
125 g smör (inte margarin, smör sa jag för helvete!)
en burk Nutella (400 g)
1 msk Frangelico (Italiensk hasselnötslikör)
100 g hasselnötter
100 g mörk choklad

Glasyr:
2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 msk Frangelico

On top:
100 g hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna och saltet till ett hårt skum och ställ åt sidan. Rör ihop Nutellan och smöret i en annan skål och tillsätt likören och äggulorna. Mal hasselnötterna fint i matberedare eller med mixerstav och blanda i dem med. Om du hittar färdigt hasselnötsmjöl funkar det också, men kakan blir saftigare med nymalda nötter. Smält chokladen och låt den svalna, vänd sedan ner den och äggviteskummet försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad eller pappersklädd springform, ca 23 cm diameter och grädda i typ 30-40 min tills kakan släpper sidorna på formen.

Rosta nötterna som ska va på kakan i en torr stekpanna, försiktigt så de inte bränns. Pilla bort skalen som lossnar. Låt nötterna svalna. Blanda grädde, sprit och choklad i en kastrull och värm till chokladen smält. Vispa glasyren med elvisp till den är tjock och fin och går att bre på kakan. Toppa med de rostade nötterna. Bjud och invänta stående ovationer samt mer eller mindre seriösa frierier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar