lördag 13 april 2013

Gluten- och mjölkfria kokosmuffins med apelsinfrostingDom här godingarna passar alla. Glutenallergiker, mjölkallergiker, veganer och den som vill äta mat med lågt GI. Kokosmjöl är fiberrikt och innehåller bara knappt 18 % kolhydrater per 100 g. Jag har använt Kung Markattas som bl.a. säljs på ICA. Det finns även kokosmjöl av märket Risenta, men det ska tydligen skilja sig från Kung Markattas, så jag kan inte garantera att resultatet blir bra om du inte använder samma sort som jag gjort.
Det går inte att bara byta ut vanligt mjöl mot kokosmjöl när man bakar, men inspirerad av en amerikansk (såklart...) förlaga har jag testat fram det här receptet, som ger perfekta saftiga muffins med mycket kokossmak.

Muffinsen är naturligt fria från gluten och mjölk. Om du vill baka med tanke på GI använder du Agavesirap istället för vanlig sirap och hoppar över frostingen. Agavesirap har minimal påverkan på blodsockret, men smakar sötare än vanligt socker, se nedan i receptet. 
Om du inte tål laktos väljer du laktosfritt smör och Valios laktosfria cream cheese till frostingen. Är du vegan eller allergisk mot mjölkprotein använder du mjölkfritt margarin och Tofuline creamy spread för att göra frostingen helt utan mjölk.

Till 12 cupcakes

2 dl kokosmjöl
2 dl kokosflingor (vanliga kokosflingor, du vet...)
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

2 dl ljus sirap eller 1 3/4 dl Agavesirap
1 dl neutral olja, t.ex. kokosolja eller rapsolja
5 ägg
1 dl kokosmjölk (Resten av burken håller sig i kylen upp till 5 dagar, så passa på att laga asiatiskt eller frys resten om du inte vill använda den på en gång.)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ihop oljan och sirapen och tillsätt äggen. Blanda sedan i det torra och sist kokosmjölken.
När jag bakar glutenfritt smörjer jag alltid pappersformarna med lite olja för att vara säker på att muffinsen eller bullarna inte fastnar, så smörj 12 muffinsformar och fördela smeten i dem. Använd gärna en muffinsplåt för att få höga, fina muffins. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 18-20 minuter.

Apelsinfrosting

50 g rumsvarmt smör, laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin
4 dl florsocker
150 g philadelphiaost, laktosfri cream cheese eller Tofuline creamy spread
rivet skal av 1 apelsin

Rör samman smöret och florsockret, tillsätt sen färskosten och apelsinskalet. Bre frostingen på muffinsen när de svalnat helt, dekorera med strössel eller kokosflingor. Glöm inte att kontrollera innehållet i strösslet om du är känslig för gluten. Vissa sorter innehåller vete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar