onsdag 10 april 2013

Jordnötssmörkakor

De här kakorna kan vara det bästa jag gjort. Perfekt söt-salta, spröda men ändå lite sega. Men det som verkligen höjer betyget är att de är så fantastiskt enkla och snabba att baka. Du kan röra ihop smeten på 2 minuter (jag skojar inte), slänga in dem i ugnen och koka kaffet under tiden de gräddas.
Idéen om att baka kakor på jordnötssmör är såklart amerikansk, men jag har testat fram ett recept anpassat efter svenska måttenheter.
Kakorna innehåller inget mjöl och inga mjölkprodukter (om du använder mjölkfri choklad, eller utesluter chokladen helt). Fin, mörk choklad är oftast mjölkfri, men brukar kunna innehålla spår av mjölk. Idag finns det dock helt mjölkfri choklad, både mörk och ljus, i de flesta matvarubutiker med lite självrespekt. Det går också utmärkt att ersätta chokladen med 1 dl grovhackade jordnötter eller 1 dl russin.

Två plåtar, totalt ca 18 kakor.

2 dl jordnötssmör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 g choklad av valfri sort, eller något av de andra förslagen ovan.

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Rör ihop alla ingredienser väl. Klicka ut smeten på två plåtar med bakplåtspapper, ca 1 msk deg per kaka och 9 kakor per plåt. Lägg inte kakorna för tätt då de flyter ut under gräddningen. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min, tills de har fin färg. Låt kakorna svalna en stund på plåten, de stelnar till när de kallnar.

Om du gillar dessa, testa också mina Monster cookies, även de är enkla, glutenfria småkakor med smak av jordnötssmör.

2 kommentarer:

  1. Underbart goda kakor, och så snabbt det går! Tusen tack för receptet! Jag publicerade det på min blogg (www.alkemisten.net) och länkade till dig, det är ett tidsinställt inlägg och publiceras imorgon onsdag 2 juli kl 11.41 :D

    SvaraRadera
  2. Ja, visst blir kakorna bra, särskilt med tanke på hur enkla de är att göra :) Kul att du gillar dem. Testa gärna de nya kakorna med jordnötssmör som jag publicerat idag. Jag länkar till det inlägget här ovanför i receptet på jordnötssmörkakorna.

    SvaraRadera