måndag 27 juni 2022

Mjölk-, gelatin- och glutenfri regnbågstårta

Här har vi alltså haft barnkalas med 1. mjölkproteinallergiker, 2. glutenintoleranta och 3. muslimer. Ja ni hör ju. Men när man bjuder barn så tycker jag att alla ska kunna äta allt. Barn med allergier tvingas vara annorlunda ofta nog. Och man riskerar inte heller att någon får i sig av misstag.

Den här tårtan går lätt att göra vegansk om man bakar en tårtbotten utan ägg och gör vanlig smörkräm (på mjölkfritt margarin) istället för marängsmörkräm. Jag tycker dock marängsmörkräm är fantastiskt bra att ha att göra med och godare än vanlig.


När det gäller chokladlinserna får man kolla innehållsförteckningen. Smarties är INTE mjölkfria, men de jag använde är Carletti som finns i ICAs lösviktsgodis. De kan innehålla spår av mjölk och man får såklart ta ställning till om det är acceptabelt för de som ska äta eller ej.

Till mousserna använde jag Valios Oddlygood easy whipping. Om tårtan ska vara glutenfri gäller det att kolla på den mjölkfria grädden, då havrebaserade produkter ofta innehåller gluten (dock inte den här). Jag testade även med sojagrädde men tyckte Oddlygood var bättre.

Receptet på bottnarna kommer från baksidan av potatismjölspaketet.

Om man äter gris kan man använda gelatinblad istället för Vegegel. Men de ska blötläggas och sedan bara smälta i varm vätska, medan Vegegel ska koka ihop. Läs på förpackningarna, jag är inte er mamma.

Börja alltid tårtbak dagen före kalaset. Botten måste svalna helt innan man skär och lägger ihop och moussen ska hinna sätta sig.
Montera tårtan genom att dela botten i tre delar. Klä formen du bakade botten i med plastfolie, eller helst sådan här cake collar från t.ex. Panduro. Lägg tillbaka den första bottnen i formen. Lägg på chokladmoussen och sedan nästa botten ovanpå. Låt stelna i kylen medan du gör jordgubbsmoussen. Lägg sedan på jordgubbsmoussen och den sista bottnen. När allt har fått stelna i kylen (gärna över natten) skär du tårtan på mitten och ställer den upp. Täck tårtan med smörkräm (jag brukar spritsa ut jämt och sedan bre med smörkniv. Täck med chokladlinser på en gång medan smörkrämen är rumstempererad. Sedan går det fint att förvara tårtan i kylen, men bäst är att ha den övertäckt då chokladlinserna kan vitna (vet ej vad detta beror på).

Botten

4 ägg
2 dl socker
2 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett smörpapper i botten på en rund form med löstagbara kanter (24 cm). Smörj (med mjölkfritt om det är viktigt) kanterna och "bröa" formen med potatismjöl. Vispa ägg och socker poröst, till en vit-gul-fluffig konsistens. Blanda potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ner mjölet med slickepott, så att så mycket luft som möjligt stannar i smeten. Grägga i nedre delen av ugnen 30-40 min. Känn med en sticka att den är klar. Låt kallna helt innan du fuckar med den.

Chokladmousse

50 g mjölkfri mörk choklad
1 dl socker
4,5 dl mjölkfri grädde
2 påsar Vegegel

Häll 1 dl av grädden i en kastrull, vispa ner vegegelen och sockret. Hacka chokladen men vänta med att tillsätta den. Koka försiktigt upp blandningen så att den tjocknar. Ta kastrullen från värmen, rör ner chokladen och rör tills den smälter. Vispa resterande 3,5 dl av grädden fast. Vänd försiktigt ner chokladblandningen i grädden och blanda genom att vända. Vet du inte hur man gör så kolla youtube, t.ex. den här videon.

Jordgubbsmousse

2 dl jordgubbspuré (mixa tinade frysta jordgubbar och sila slätt)
1 dl socker
3 dl mjölkfri grädde
2 påsar Vegelgel

Blanda jordgubbspurén, sockret och vegegelen i en kastrull. Koka upp under omrörning så det tjocknar. Vispa den mjölkfria grädden och vänd ner jordgubbsblandningen försiktigt (se ovan).

Recept på marängsmörkräm har jag tagit från Brinken bakar. Jag använde Coops mjölkfria margarin och tillsatte Dr Oetker blå gelfärg men följde i övrigt instruktionerna noga.

Lycka till för fan.

1 kommentar: