tisdag 9 april 2013

Quinoa Cupcakes





De här cupcakesen är baserade på quinoa och rismjöl och är naturligt glutenfria. Men de är så goda att jag varmt rekommenderar även icke-intoleranta att testa att baka med quinoa. Quinoan ger en annorlunda, nötig smak och har ett GI som är hälften så högt som vitt mjöl. Dessutom är det proteinrikt och en bra källa till järn och vitamin B12.

Om alla inblandade tål vete måste du inte nödvändigtvis köpa rismjöl, utan kan ersätta det med vanligt mjöl. Rismjöl finns i de flesta matbutiker av märket Risenta och det som blir över från muffinsen kan användas till scones (blir superfrasigt och gott), pannkakor eller japansk mat. Bland annat.

Äpplena ska kokas i en sockerlag med rom. Själv dricker jag sällan sprit (fast jag är inte känd för att tacka nej till ett glas rött) men jag sitter ändå inne med ett hyfsat sortiment av starksprit och likörer. Lite whisky i chokladtryffeln, eller Cointreau... Sherry i sparrissoppa och såser, vin i grytor och soppor, citron- eller hasselnötslikör i pannacottan... You name it, alkohol i någon form är en fantastisk krydda.
Men okej, min poäng var att du kan skippa romen och öka mängden vatten istället om du är tråkig. Eller snål. Eller både och?

Glasyren är en mycket amerikansk southern penuche frosting. Penuche är en fudge-kola-godis-grej som är poppis i sydstaterna. Eftersom den är amerikansk är den hiskeligt söt och smarrig. Muffinsen gör sig bra även på egen hand, utan glasyr, men den är verkligen pricken över i om du är sugen på något riktigt syndigt gott.

12 cupcakes

1 dl okokt vit (finns röd, svart och vanlig vit) quinoa (detta motsvarar ca 3 dl när den är kokt)

2 äpplen
0,5 dl socker
1 dl vatten
0,5 dl mörk rom (t.ex. Captain Morgan)

4 ägg
50 g laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin
2 dl socker
4 dl rismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen (brukar innebära att man kokar upp dubbelt så mycket vatten som quinoa, häller i fröna när vattnet kokar och sjuder på svag värme under lock en kvart), men skippa saltet! Låt svalna.
Tärna äpplena, lägg dem i en kastrull och häll på vatten, rom och socker. Rör om, låt koka upp och sjud på svag värme tills vätskan kokat bort och äpplena mjuknat. Låt svalna.
Smält smöret i en kastrull, vispa ner sockret och äggen och blanda sen i quinoan. Rör ihop rismjölet, bakpulvret, vaniljsockret och kanelen och blanda sen ner det torra i smör-socker-ägg-quinoa-geggan.

Häll en sked av smeten i 12 muffinsformar så de fylls till ca. 1/3. Fördela sedan rom-äpplena i formarna och toppa med resten av smeten, så det blir tre lager. Om du vill kan du blanda ner äpplena i smeten bara, men jag gillar lager-grejen.

Grädda muffinsen mitt i ugnen i 25 min.

Penuche Frosting

Smält 1 dl laktosfritt smör. Rör ner 2 dl brun farin och koka ihop i ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa ner 0,5 dl laktosfri mjölk. Låt svalna och rör ner 3 dl florsocker. När muffinsen kallnat helt så brer eller spritsar du frostingen på dem. Frostingen stelnar när den kallnat helt. 

1 kommentar:

  1. Found it! Looks really good :) I definitely like the idea of quinoa in dessert! And I really need to get something to measure dl :)

    SvaraRadera