onsdag 22 januari 2014

Glutenfria veganmuffins

Jag har ingen bild på dessa, men receptet har jag klämt på sen i somras, när jag bakade till ett bröllop. Och ALLA allergiker och veganer skulle äta samma tänkte jag. För att slippa förvirring. Muffinsen är verkligen jättegoda. De går såklart att smaksätta hur som helst, precis som vanliga muffins.

Inget vetemjöl, ingen laktos, inget mjölkprotein, inga ägg, inga nötter, ingen soja. Om man ska hitta en person som inte tål de här fantastiskt goda muffinsen så måste hen vara allergisk mot gott...

Som ersättning för ägg i det här receptet använder jag avkok på linfrö. Idén kommer från en norsk vegansida. De kallar det för "linfrövita" eftersom den geléartade massa som bildas när man kokar linfrön liknar äggvita. Den har givetvis inte samma egenskaper som riktig äggvita och går till exempel inte att vispa till maräng. Men som konsistensgivare och stabilisering i bakverk och bröd fungerar det utmärkt om man vill skippa animaliska, kemiskt framställda eller långväga importerade stabiliseringsmedel, typ ägg, karragenan, gelatin eller guarkärnmjöl. Ett sätt att baka lite mer naturligt helt enkelt. Och det fungerar, fantastiskt bra.

Till 8-10 stora muffins.

4 msk linfrö
3 dl vatten

100 g vegetabiliskt margarin, t.ex. Milda mjölkfritt
1,5 dl strösocker
2 dl rismjölk eller annat vegetabilisk mjölkdryck
4 dl (250 g) Finax gluten- och mjölkfri Mjölmix (orange topp på kartongen)
0,5 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
en nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. I en liten kastrull kokar du upp linfrö och vatten. Låt puttra 5 min, inte mer och inte mindre. Vattnet kommer nu att ha bildat en gelé. Sila bort fröna och rör med en sked i silen för att få med så mycket som möjligt av gelén. Om du bakar matbröd och kan tänka dig lite linfrö i det, så behöver du inte sila, utan kan använda geggan som den är.

Smält margarinet. Vispa det och sockret, gärna med elvisp. Tillsätt linfrövitan och blanda väl. Vispa ner rismjölken. Blanda mjölmixen med bakpulver, vaniljsocker och salt och blanda ner i smeten. Fördela den i 8-10 stora (amerikanska) muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.

3 kommentarer:

  1. Svar
    1. I know!!! But I´ve got a lot of stuff that I just forgot to snap pictures of. So, I´ll try to remember to update with pics afterwards.

      Radera
  2. upplever du skillnad om man använder smaklös kokosolja jämfört med margarin i bakegenskaper/resultat?

    SvaraRadera