onsdag 29 januari 2014

Mjölkfri Nutella

Nutella - världens åttonde underverk och det ultimata beviset på att den godaste maten är brun. Dessvärre innehåller ju Nutella mjölk. Det är så sorgligt att man hör en jättesorglig melodi på en jättesorglig liten fiol när man tänker på det. Förutom mjölk så innehåller Nutella lecitin, som är en biprodukt vid utvinning av olja ur sojabönor. Vidare kan man fundera på hur mycket hasselnötter Nutella faktiskt innehåller. En relevant fråga tycker jag. Svar: 13 %. Japp. I mitt recept står nötterna för 60 % av vikten.

Det finns alternativ till Nutella i butikerna. T.ex. Renée Voltaire har ett hasselnötspålägg, som dessutom är ekologiskt. Tyvärr innehåller också det mjölkpulver. Och palmolja. Fucking palmolja! Information om varför man bör undvika det finns bl.a. på WWF:s hemsida. Voltaire framhåller förvisso att hennes palmolja är RSPO-certifierad, vilket innebär att den inte har bidragit till att skövlingen av regnskog fortskrider. RSPO-certiferade oljepalmer växer på mark som skövlats före 2005. Men svenska Naturskyddsföreningen är kritiska till RSPO-märkningen och menar att den inte är bra nog. Och oavsett om marken är skövlad för mer än 10 år sedan eller ej, så framställs oljan utan hänsyn till ursprungsbefolkningen.

Med det sagt: Här är mitt recept! Konsistensen är lite lösare än Nutella och beroende på hur vass matberedare du har, lite grynig. Eller crunchy, som jag väljer att kalla det. Men smaken, smaken är jävlar perfekt.


En sats ger 500 g. En normalstor burk Nutella i affären är på 400 g.

5 dl hasselnötter
2,5 dl florsocker
3/4 dl kakao
knappt 1/2 dl rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen 5-10 minuter, så skalen lossnar och nötterna får lite färg. Häll dem i en kökshandduk och gnid med hjälp av handduken av skalen, som nu är torra och lossnar lätt. Det blir alltid lite skal kvar, men det spelar ingen roll.
Lägg nötterna i en matberedare med knivinsats och kör tills nötterna är helt finfördelade. Fortsätt till nötterna "oljar sig" och går ihop till en klump, eller massa. Nu börjar det lukta Nutella!Tillsätt florsocker och kakao och kör några varv till så det blandas med nötterna. Ringla i oljan i en tunn stråle och kör ihop massan. Häll upp på burk och förvara i kylen. Servera som pålägg till rostat bröd, eller till pannkakor. Eller baka Nutella-tårtan!

3 kommentarer:

 1. Nice!!!! I made some last week but different recipe. Yours looks awesome good :D
  Chocolate cookies soon? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I might make my Nutella-cake saturday :) How did yours turn out? Was it really smooth? I wanted it to be super smooth at first, but now I kinda like how the texture turned out.

   Radera
  2. No, mine wasn't super smooth. As lons as you do your own hazelnuts purée, I think you can't have better :/
   But your cake was so delicious, really tasty, way better than if it was with "true" Nutella. Thank you very much Lisa!

   Radera