söndag 7 september 2014

Chokladkaka med rödbeta

Rödbetor är naturligt söta i smaken och gör den här glutenfria chokladkakan supersaftig. Den innehåller därför både mindre smör och socker än klassisk sockerkaka. Men smaken av rödbeta är diskret och svår att identifiera om man inte vet vad kakan innehåller. De kokta, mixade rödbetorna hjälper dessutom till att binda ihop smeten vilket gör att det behövs färre ägg än vanligt och inget Fiberhusk eller annat stabiliseringsmedel. 
Den här chokladkakan är mer åt sockerkakshållet än kladdkaka eller brownie. Och jag hade verkligen längtat efter klassisk sockerkaka!1 kaka, bakad i en avlång brödform ca 25 cm lång

2 dl kokta och mixade rödbetor (3 normalstora rödbetor)
1 dl rismjöl
2 dl mandelmjöl + mer till att "bröa" formen med
1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 dl socker
2 ägg
50 g mjölkfritt margarin eller laktosfritt smör

Skala och koka 3 rödbetor i osaltat vatten tills de är mjuka. Det tar ungefär en halvtimme om de inte är skitstora. Mixa till en slät puré med mixerstav och låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda rismjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver, vaniljpulver och salt. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt (eller poröst som det alltid stod i Sju sorters kakor...). Smält margarinet eller smöret. Rör ihop mjölblandningen med fettet, rödbetorna och ägget och sockret. Smörj en avlång brödform och bröa den med mandelmjöl. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen, i ungefär 45 minuter. Testa med en provsticka att kakan är färdig. Skär i tjocka skivor och servera som den är, eller med en klick vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar