lördag 1 november 2014

Pumpkin pancakes

Ju fler högtider, desto bättre tycker jag. Alla anledningar att fira är bra anledningar. Så låt oss importera så många traditioner från andra länder vi bara kan. Så länge de involverar godis.

Har du skurit ut en halloweenpumpa? Vet du inte vad du ska göra med det bortskurna köttet? Det finns massor av alternativ, men här blev det pannkakor. Vi är lite besatta av pannkakor, om någon missat det... Blandningen av kanel, muskot, nejlikor och ingefära kallas i USA för pumpkin spice och används för att krydda alla möjliga typer av efterrätter under hösten. På Starbucks kan man till och med köpa pumpkin spice latte (rekommenderas!). Starbucks hittar du bland annat på Arlanda och centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och i USA då...Karva ur så mycket kött som möjligt ur din halloweenpumpa. Vår föreställer Totoro, en karaktär från en kär favoritfilm. Förutom de bitar du skär bort kan du skrapa loss kött från kanterna med en sked. Ta bort eventuellt skal och dela i mindre bitar. Lägg pumpan i en kastrull och täck med vatten. Koka 10-20 minuter, beroende på hur stora bitar du skurit, tills pumpan är mjuk. Häll av vattnet, mixa till en slät puré och låt svalna. Min pumpa var stor som en fotboll och gav 3 dl pumpapuré. Men jag skar inte bort så mycket kött för att göra vår lykta. Ett annat motiv hade nog gett mer puré. Det trådiga köttet som kärnorna sitter i tog jag inte med. Men jag sparade kärnorna. Mer om dem en annan dag.

4 frukostportioner

3 dl pumpapuré
4,5 dl ren havre, eller vanliga havregryn om du äter gluten
3 ekologiska ägg
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk mald muskotnöt
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 tsk ingefära
0, 5 dl agavesirap (kan ersättas med honung eller vanligt socker)
25 g mjölkfritt margarin eller smör

Mixa havregrynen till mjöl och blanda det med bakpulver, salt och kryddor. Rör ner pumpan, äggen och sirapen. Smält smöret i en stekpanna och blanda ner det i smeten. Du behöver inte tillsätta mer smör i pannan för varje omgång smet. Stek små eller stora pannkakor på medelvärme. Servera med mer agavesirap, äppelmos eller något annat tillbehör du tycker om.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar