söndag 24 augusti 2014

Pannkakor med keso och havregryn

Söndag = pannkaksfrukost! De här pannkakorna innehåller inget mjöl, utan istället havregryn och keso.
De blir tjocka små plättar och liknar mer amerikanska pancakes än tunna, svenska pannkakor. Pannkakorna blir supergoda, frasiga utanpå och saftiga inuti.
Den 6-åriga sonens kommentar: "Godare än en cyborg-general mamma!" (Svårt att säga om det är ett imponerande omdöme eller ej, men det lät så på entusiasmen i tonfallet). Den 30-åriga pojkvännens kommentar: "Fem skägg av fem möjliga!" (Ingen tvekan om att det är ett gott betyg).De är proteinrika, på riktigt, och verkligen ett sundare alternativ som passar perfekt efter träningen. Samtidigt är de så goda att de funkar som lyxig helgfrukost. Hur pass hälsosamt det blir avgör du med tillbehören. Med bara frukt eller bär blir det riktigt nyttigt. Vi åt dem med skivad banan, kokoschips, vaniljkvarg och lite flytande honung. Halvnyttigt i alla fall...


Kokoschips är lite större än kokosflingor. Jag tycker de är jättefina att dekorera tårtor och cupcakes med. Eller strö över frukosten. Om man vill kan man rosta dem försiktigt i en torr stekpanna. Det finns färdigrostade att köpa i affären med, men de är dubbelt så dyra och att rosta själv är verkligen inte svårt.


Pannkakorna är mättande tack vare att de är så proteinrika. Det här receptet ger ungefär 9 pannkakor, vilket var lagom till 3 ganska hungriga personer.

1 litet paket keso (vi använde förstås laktosfri) 250 g
3 dl havregryn (ren havre om du är glutenintolerant)
3 ägg
1 nypa salt
1 msk honung (kan uteslutas eller bytas mot socker)

Rör ihop alla ingredienser i en stor bunke. Låt smeten vila en liten stund så havregrynen hinner dra åt sig lite av vätskan. 10 minuter räcker gott. Stek plättar av ungefär en halv deciliter smet, på medelvärme, i smör eller olja. Servera med dina favorittillbehör.


1 kommentar:

  1. Tack för en massa inspiration :D provade precis att göra dom här pannkakorna, helt klart en favorit!

    Mätta hälsningar
    Nord Knits

    SvaraRadera