måndag 18 augusti 2014

Glutenfri äppelpaj

I helgen testade jag ett recept från boken "Nytt fikabröd", som också är med i senaste Allt om mat (nr 12 2014). Den här äppelpajen ska serveras kall. Receptet innehåller fler moment än vad en vanlig, enkel äppelpaj man slänger ihop på en kvart gör. Men en blir snygg. Och inget moment är egentligen komplicerat. Börja i tid bara så ordnar det sig.
Jag vägrar i vanlig ordning att väga ingredienserna, mot bättre vetande och den generella uppfattningen bland människor som bakar glutenfritt. Jag har också uteslutit bittermandel ur originalreceptet efter att svärmor deklarerat att det smakar björnklister.


Till en normalstor pajform, ca 24 cm i diameter:

2 dl havremjöl
3 dl mandelmjöl
2 dl Maizena majsstärkelse
1 tsk Fiberhusk
1 dl strösocker
1 krm salt
100 g kallt smör eller mjölkfritt margarin
1 ägg

Fyllning:
typ 5 äpplen
1,5 dl strösocker
0,5 dl calvados (och har du inte det funkar det säkert med nån annan sprit, rom förslagsvis...)
20 g smör eller mjölkfritt margarin

Garnering:
Ytterligare typ 3 äpplen
1 dl aprikosmarmelad

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop de torra ingredienserna till botten. Skär smöret i kuber och fördela det i mjölet, antingen med fingertopparna eller i en matberedare. Knäck i ägget och rör eller kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Grädda den 10 min, ta ut och låt svalna.
Under tiden kan du förbereda fyllningen. Skala och tärna äpplena till fyllningen och lägg dem i en gryta med socker och sprit och smör. Koka i ungefär en halvtimme till ett grovt äppelmos. Bred ut fyllningen i pajskalet.
Kärna ur och skiva äpplena till dekoration i skivor, så att du får en massa äppelringar, ungefär en halv centimeter tjocka. Om du vill förbereda det här momentet kan du lägga ringarna i en skål med vatten och lite citronsaft eller citronsyra, så blir de inte bruna. Lägg ut äppelringarna ovanpå pajen och grädda den i ungefär 30 minuter. När ringarna har mjuknat är pajen färdig.
Värm marmeladen i micron eller en liten kastrull. Pensla den varma pajen med rejält med marmelad. Låt den sedan svalna innan du serverar med vaniljsås, grädde eller glass.

2 kommentarer:

  1. Awesome picture!
    I'm so curious about your crust :)

    Huge hug!

    SvaraRadera
    Svar
    1. It was really good! I love the taste of oats. Hugs!

      Radera