måndag 4 augusti 2014

Springrolls á la mig

En osvensk värme har tagit oss i besittning och det gör i alla fall mig mindre sugen på varm och mäktig mat. Vietnamesiska vårrullar görs av rispapper, perfekta för en fräsch gluten- och mjölkfri lunch eller middag.

Spring roll wrappers, runda ark av rispapper, finns i de flesta matvarubutiker numera, på hyllan med asiatisk mat. När du ändå står där så plocka med dig en flaska fisksås, som används istället för salt i asiatisk matlagning.
Att rulla vårrullar av rispapper är inte så svårt som man kan tro. Och även de fula är goda, jag lovar. Istället för att jag ska försöka beskriva med ord hur man går tillväga så rekommenderar jag att du söker efter filmer med instruktioner på youtube. Den här till exempel, är kort och informativ.Till 2 personer som en lätt måltid, eller till 4 personer som förrätt:

8 ark rispapper
8 blad huvudsallad (isbergssallad är lite styvt, men det funkar i nödfall)
ca 1 dl riktig majonnäs (lättmajonnäs innehåller mjölk)
2 små eller en skitstor morot
1 bit rättika, ungefär lika mycket som moroten
200 g skalade räkor
2 dl cashewnötter
skal och saft från 1 lime
2 msk fisksås
1/2 röd chili, eller mer om du gillar starkt
1 kruka färsk koriander

Börja med att förbereda fyllningen. Skala och strimla morot och rättika. Hacka räkorna och nötterna. Skrapa bort frön och hinnor från chilin och hacka den. Peta dig inte i ögonen på typ tre dagar. Rör ihop lime, fisksås, chili och hackad färsk koriander. Blanda grönsakerna med räkor och nötter och häll över dressingen.
Fyll en vid skål eller en stekpanna med kallt vatten. Doppa ett rispapper i vatten. Se till att det blir helt täckt, men låt det inte ligga i vattnet mer än några sekunder. Lägg ut arket på en skärbräda. Börja med att lägga på ett salladsblad, ungefär hälften så stort som rispappret. Det måste finnas utrymme kvar på kanterna för att du ska kunna rulla ihop vårrullen. Bred lite majonnäs på salladen. Lite till. Sådär ja. Lägg ett par skedar fyllning på salladen. Inte för mycket, då blir det svårt att rulla. Vik in sidorna och rulla ihop vårrullen. Doppa nästa rispappersark i kallt vatten och upprepa proceduren tills fyllningen är slut.
Servera med sweetchilisås och glutenfri soja i små skålar att dippa i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar