lördag 2 augusti 2014

Världens godaste smulpaj, som bara råkar vara glutenfri

Jag blir så lycklig när jag hittar nya ekologiska produkter i butiken, som det tidigare bara funnits konventionellt producerade varianter av. Så dessa frysta bär gjorde mig motsägelsefullt nog varm i hjärtat.Blandningen av blåbär, hallon, jordgubbar och björnbär smakade verkligen sommar och var perfekt i en paj, men vilka bär som helst, färska eller frysta funkar ju. Till frysta bär använder man potatismjöl, men har du färska kan du utesluta det. Den här smuldegen är sanslöst god och full av vitaminer och nyttiga fettsyror tack vare mandelmjölet.Till en sagolik smulpaj:

2 paket, totalt 450 g frysta ekologiska bär
3 msk potatismjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)

1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl havregryn (ren havre om du inte tål gluten)
0,5 dl ljust muscovadosocker (kan ersättas med vanligt strösocker)
100 g smör eller mjölkfritt margarin

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform med lite fett av valfri sort. Blanda de frysta bären med potatismjölet, strösockret och vaniljpulvret. Häll ut dem i formen.
Blanda ihop mandelmjöl, havregryn och socker. Skär smöret i små bitar och nyp ihop det med mjölblandningen till en grynig massa. Smula massan över bären. Grädda mitt i ugnen i ungefär en kvart. Det ska bubbla i bären och smuldegen ska ha fått fin gyllenbrun färg.
Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller glass. Och kaffe. Det blir inte mer svensk sommar än såhär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar