söndag 22 juni 2014

Kanelbulle-pancakes

För oss svenskar är frukost typ havregrynsgröt. Eller en skiva lingongrova med Kalles. I många andra länder tar man ut svängarna (och så småningom svångremmen) lite mer på morgonkvisten. Man njuter av saker som med våra mått mätt är mer efterrätt eller fika. Och på helgen, när vi har gott om tid, då gillar jag att lyxa till frukosten lite jag med. Idén till de här pannkakorna kommer såklart från USA. Smeten blir alldeles utmärkt bra även utan kanelsmöret, som vanliga amerikanska pannkakor. Men testa att göra pannkakorna som kanelbullar - det är inte besvärligt och väl värt det extra momentet, jag lovar.


Om du tål gluten går det bra att använda vilket recept på amerikanska pannkakor som helst, även om detta glutenfria är så gott att det inte finns någon anledning att använda vanligt mjöl. Listan över torrvaror ser lång ut, men när du väl laddat skafferiet med dessa ingredienser så räcker de till många pannkaksfester.

Ungefär 12 små amerikanska pannkakor, ca 7 cm i diameter.

1,5 dl rismjöl
1,5 dl majsmjöl
1 msk potatisfibrer (Pofiber)
1 msk strösocker
0,5 msk Fiberhusk
0,5 msk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas, eller ersätt strösockret med vaniljsocker)
3 dl laktosfri mjölk eller mjölkfritt alternativ
2 ägg
smör eller margarin att steka i

Kanelsmör

50 g laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin
1 msk kanel
3 msk strösocker

Glasyr (klassisk wienerbrödsvariant)

2 dl florsocker
1,5 msk vatten

Börja med kanelsmöret. Smält smöret och rör i kanel och socker. Häll blandningen i en liten 1-liters plastpåse. Ställ åtsidan så att smöret stelnar lite och får en krämig konsistens. Det ska varken vara rinnande eller fast, utan något mitt emellan.
Blanda de torra ingredienserna till pannkakorna väl. Rör i mjölk och ägg och låt svälla 10 minuter. Värm en stekpanna med smör på medelvärme och klicka ut smeten, en knapp deciliter per pannkaka. Klipp av ett hörn på påsen med kanelsmör och spritsa ut blandningen i en spiral på varje pannkaka. Vänd pannkakorna och stek på båda sidor tills de har fin färg.


Rör ihop glasyren och ringla den över pannkakorna vid servering. Eller servera med lönnsirap som tillbehör.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. I bet you can substitute cinnamon for cardamom or some other spice. Or vanilla. Or lemon zezt! Oh, the ideas...

      Radera