Om du tål gluten går det bra att använda vilket recept på amerikanska pannkakor som helst, även om detta glutenfria är så gott att det inte finns någon anledning att använda vanligt mjöl. Listan över torrvaror ser lång ut, men när du väl laddat skafferiet med dessa ingredienser så räcker de till många pannkaksfester.
Ungefär 12 små amerikanska pannkakor, ca 7 cm i diameter.
1,5 dl rismjöl
1,5 dl majsmjöl
1 msk potatisfibrer (Pofiber)
1 msk strösocker
0,5 msk Fiberhusk
0,5 msk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas, eller ersätt strösockret med vaniljsocker)
3 dl laktosfri mjölk eller mjölkfritt alternativ
2 ägg
smör eller margarin att steka i
Kanelsmör
50 g laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin
1 msk kanel
3 msk strösocker
Glasyr (klassisk wienerbrödsvariant)
2 dl florsocker
1,5 msk vatten
Börja med kanelsmöret. Smält smöret och rör i kanel och socker. Häll blandningen i en liten 1-liters plastpåse. Ställ åtsidan så att smöret stelnar lite och får en krämig konsistens. Det ska varken vara rinnande eller fast, utan något mitt emellan.
Blanda de torra ingredienserna till pannkakorna väl. Rör i mjölk och ägg och låt svälla 10 minuter. Värm en stekpanna med smör på medelvärme och klicka ut smeten, en knapp deciliter per pannkaka. Klipp av ett hörn på påsen med kanelsmör och spritsa ut blandningen i en spiral på varje pannkaka. Vänd pannkakorna och stek på båda sidor tills de har fin färg.
Rör ihop glasyren och ringla den över pannkakorna vid servering. Eller servera med lönnsirap som tillbehör.
I love the idea!
SvaraRaderaI bet you can substitute cinnamon for cardamom or some other spice. Or vanilla. Or lemon zezt! Oh, the ideas...
Radera