måndag 23 juni 2014

Quinoa-pajdeg

Det här pajskalet är ett smidigt och supergott alternativt utan gluten. Och betydligt nyttigare än vanlig pajdeg som ju mest består av en massa smör och lite snabba kolhydrater. Med quinoa och ägg i pajskalet blir det istället massor av protein, mineraler, omättade fettsyror och lågt GI. Det passar till vilken pajfyllning som helst egentligen och blir knaprigt och smarrigt. Och ett perfekt sätt att ta tillvara på överbliven kokt quinoa.


Till en normalstor paj:

Koka 2 dl quinoa enligt anvisningarna på förpackningen (vilket brukar innebära att skölja quinoan, koka upp dubbelt så mycket vatten som frön och sedan tillsätta dem till det kokande vattnet och koka ca 15 minuter under lock). Låt quinoan svalna och rör sedan i två ägg och en nypa salt. Tryck ut "pajdegen" i en form smord med smör, margarin eller lite olja. Ingen förgräddning behövs, utan fyll skalet direkt med din favoritfyllning och grädda som vanligt (vilket brukar vara ungefär 30-40 min i 200 graders ugnsvärme för en paj med äggstanning).

Pajen på bilden var en kylskåpsrensning. Sätt ugnen på 200 grader. 1 stor eller 2 små sötpotatisar skalas och skivas i små bitar. Ringla över lite olja och flingsalt och sprid ut potatisen på en bakplåt och rosta den i 30 minuter. Hacka och stek en stor gul lök. Rör ihop 3 ägg med 1 dl laktosfri vispgrädde och 1 dl laktosfri mjölk. Blanda i ett par rejäla skedar pesto och salta försiktigt (pesto är ganska salt). Fördela potatis och lök i quinoapajskalet, häll över äggstanningen och toppa med ett par nävar riven ost. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 30-40 minuter, tills fyllningen stannat och pajen har fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar