måndag 30 juni 2014

Quinoabiffar

Vegobiffar (och vanliga färsbiffar för den delen) innehåller ofta ströbröd, som binder vätska och gör att biffen håller ihop bättre och blir saftig. Det glutenfria ströbröd jag oftast springer på i butik är Finax. Och det innehåller skummjölkspulver. Senast jag tittade hade man lagt till ordet "laktosreducerat" framför. Men var innebär reducerat? Det är ju inte det samma som laktosfritt och för den som är känslig är det onödigt att utmana ödet. För den som inte tål mjölkprotein är det uteslutet hur som helst.
Dessutom brukar ströbröd ha ganska begränsad hållbarhet. Och det är inte en vara jag använder mängder av. Eftersom jag reagerar med mardrömmar och eksem om jag måste slänga mat försöker jag undvika att köpa hem varor som riskerar att bli gamla.
Jag har två alternativa lösningar på det här. Många använder Fiberhusk för att binda vätska i färs, men jag har inte vågat testa då jag är rädd att få geléig konsistens. Istället har jag ett paket glutenfritt knäcke hemma. Behöver jag lite ströbröd så tar jag ett par skivor och kör i mixer/matberedare/mortel. Taa daa: ströbröd! Alternativ två är rena havregryn. Också här åker mixern fram, då havren suger åt sig bättre om den är finfördelad.

De här biffarna kom till en särdeles fattig månad. Men de är supergoda! Nöden är uppfinningarnas moder. Det här är ett perfekt sätt att ta tillvara på överbliven quinoa.Koka 1 dl quinoa enligt anvisningarna på förpackningen (det brukar innebära att koka upp 2 dl vatten, tillsätta quinoan och koka under lock i 20 min). Låt den svalna.
Mixa 1 dl ren havre med ett ägg till en ganska slät gröt. Fräs 1 liten gul lök och mixa ner den i havre- och äggsmeten (Va? Lök? Nej nej, det är ingen lök i maten!). Riv ca 50 g ost. Blanda alltihop och krydda med 1/2 tsk salt plus något annat du känner för. Peppar är såklart en rekommendation. Smeten är ganska fast och det går lätt att forma biffar av den. Jag gjorde 5 stycken, ca 1 cm tjocka. Vi ville ha dem stora eftersom vi skulle ha dem i hamburgerbröd.
Nåväl, stek biffarna på medelhög värme, ca 5 minuter per sida, tills de har fin färg.

4 kommentarer:

 1. Lök and children ... :)

  SvaraRadera
 2. Haha! Oh, yes... But Albin´s so keen on being a big boy I get him to do anything (including eating onions) if I push that button.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nice :D Will it work with brocoli? :D

   Radera
  2. You know, I think it would! I think he draws the line at sill though. But he ate that when he was tiny as well... :)

   Radera