Saftiga kokosgodiset Bounty är bland det smarrigaste som finns. Men det är överdraget med mjölkchoklad och inget vidare om man är laktosintolerant. Utöver skummjölkspulver är laktos till och med nämnt i innehållsförteckningen! Förutom laktosen innehåller Bounty som det mesta annat också aromer och andra tillsatser. Vill man undvika något av detta går det utmärkt att göra egen. Detta gav mig också friheten att byta ut den söta mjölkchokladen mot en mörkare variant. Men det står såklart var och en fritt att välja precis den sort man föredrar. Varför inte testa vit choklad till exempel?
I en tjockbottnad kastrull blanda 1 dl laktosfri vispgrädde, 1 dl kokosmjölk, 1 dl sirap, 50 g laktosfritt smör, 1 msk strösocker och 200 g kokosflingor. Koka ihop under omrörning i ungefär 6-7 minuter. Häll ut blandningen i en form klädd med bakplåtspapper, ungefär 20 x 30 cm stor. Låt massan svalna till rumstemperatur och ställ sedan formen i frysen i minst 2 timmar. När massan stelnat riktigt går det lätt att skära den i rutor i önskad storlek. Smält 300 g choklad av valfri sort (mjölkfri/laktosfri mjölkchoklad för att likna originalet, eller mörk choklad för en vuxnare smak). Doppa kokosbitarna när de är kalla och lägg på ett fat eller en bricka med bakplåtspapper. Låt stelna ordentligt i kyl och förvara sedan i en burk i kylskåpet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar