tisdag 11 november 2014

Glutenfri brownie i en mugg i micron

Ja, du läste rätt. En brownie i en mugg i micron. Det här kan vara slutet för all mänsklig värdighet. Och det bästa som har hänt. För kvällar när man bara måste ha något chokladigt, men inte orkar baka. Eller diska.



1 brownie

1 msk (15 g) smör eller mjölkfritt margarin
25 g choklad
0,5 dl rismjöl
2 msk strösocker
0,5 tsk bakpulver
en nypa vaniljpulver
en nypa salt
1 ägg

Lägg smörklicken i en mugg. Kör muggen i micron tills smöret smälter. Bryt ner chokladen i smöret och rör tills den smält. Om du är ambitiös blandar du de torra ingredienserna för sig. Men då får du mer disk så skit i det, bara ner med allt utom ägget i chokladsmöret. Rör våldsamt till en grynig massa. Knäck ner ägget och rör igen tills allt är blandat. Ställ in muggen i micron igen och kör på full effekt i ungefär en minut. Titta på muggen hela tiden. Rätt vad det är kommer smeten resa sig ur muggen. Det sker hastigt så titta inte bort en sekund. Precis innan skiten rinner över och skapar kaos i micron stänger du av och tar ut muggen. Kakan sjunker ner lite grann när den svalnar. Om du har glass hemma kan du med fördel klicka på en sked. Ät brownien ljummen med en sked direkt ur muggen. Den kommer förmodligen fortfarande vara rinnig bitvis, men det är lite av grejen.

måndag 10 november 2014

Nudelsallad med kyckling

Dags för del två i serien "Hur en grillad kyckling blir två snabba, hälsosamma och goda middagar". Igår fick den grillade kyckling en mexikansk kostym. Idag blir den mer asiatisk. Risnudlar är kalasbra glutenfri mat och jättegoda kalla i sallad. Förbered nudlarna och förvara dem i en lufttät burk i kylen, så går middagen ursnabbt att svänga ihop. Lagar du mat till hela familjen så bara dubbla receptet och använd en hel kyckling. Ett tips som brukar funka bra på barn är att inte blanda ihop ingredienserna till salladen, utan hellre fördela maten i högar på ett stort fat. På det viset kan alla ta så mycket de vill av varje sak. Ska du ta med dig salladen som matlåda är det också fräschare att stoppa ner var sak för sig i lådan, med det tyngsta i botten.



2 portioner

En halv grillad kyckling
200 g risnudlar
1 stor morot
1 huvud pak choi (asiatisk kål) ca 100 g
150 g färska sugar snaps (salladsärtor)
1 dl salta jordnötter
2 msk fisksås
1 msk socker
2 limefrukter
1 kruka koriander

Rensa köttet från kycklingen och skär den i bitar. Tillaga nudlarna enligt förpackningen och skölj dem omedelbart i kallt vatten så att de inte klibbar ihop. Blanda dressingen av fisksås, socker och saften från en lime. Rör tills sockret löst sig. Skala och strimla moroten fint. Skär kålen i strimlor och ärtorna i mindre bitar. Hacka jordnötterna grovt. Hacka korianderbladen. Blanda dem och dressingen med de avrunna nudlarna. Fördela nudlarna på två tallrikar och toppa med grönsakerna och kycklingen. Strö över jordnötterna. Servera med den resterande limen, skuren i klyftor och eventuellt lite sweet chilisås.

söndag 9 november 2014

Tacosallad

Välkommen till del ett i min serie recept i två delar! Jag kallar den "Hur en grillad kyckling blir två snabba, hälsosamma och goda middagar". Det har varit barnfri vecka här och det innebär mer jobb, mer träning och mer andra aktiviteter man vill hinna med på kvällstid. Middagen måste gå fort att slänga ihop om den ska kunna konkurrera ut take out. Grillad kyckling, som man köper färdig i mataffären, är en perfekt genväg tycker jag. Men istället för att låta den sällskapa med färdig potatissallad, bröd eller något annat med tveksamt näringsinnehåll har jag skissat upp två sallader med kyckling, för middag två kvällar i rad. Båda salladerna är enkla att förbereda och mättande, men där tar likheterna slut. Smakerna skiljer sig dramatiskt åt, så jag lovar att det inte blir enformigt att äta dem två dagar efter varandra. Vill du laga salladerna till fyra personer köper du bara två kycklingar och dubblar recepten.


Först ut är min tacosallad. Den är perfekt också om man vill göra fredagsmyset lite hälsosammare, eftersom tyngdpunkten ligger på grönsakerna.


En näve nachos krossas och strös över salladen, som krutonger. På det viset får du smaken och krispet av chipsen. Men det hela blir betydligt nyttigare än att äta tacos på klassiskt vis, då andelen chips, tacoskal eller tortilla på tallriken brukar bli större än andelen grönsaker (i varje fall när jag äter).


Se receptet som en utgångspunkt, byt ut och lägg till olika grönsaker du tycker om.

2 portioner

En halv grillad kyckling
1/2 huvud romansallad
1 burk kidneybönor (ca 400 g)
1 burk majs (ca 150 g)
1 rödlök
1 avokado
2 nävar nachos
Salsa och laktosfri gräddfil till servering

Dela kycklingen på mitten, rakt mellan brösten bara, med en kniv. Lägg undan halva till nästa dag. Ta loss bröstet och rensa köttet från klubban och vingen. Strimla salladen och skiva löken. Fördela salladen på två stora, djupa tallrikar. Lägg bönor, majs, lök och kyckling ovanpå. Dela avokadon och gröp försiktigt köttet ur skalet. Lägg en avokado på varje tallrik. Krossa chipsen lätt i handen och strö dem över salladen. Servera med salsa och gräddfil.

lördag 1 november 2014

Pumpkin pancakes

Ju fler högtider, desto bättre tycker jag. Alla anledningar att fira är bra anledningar. Så låt oss importera så många traditioner från andra länder vi bara kan. Så länge de involverar godis.

Har du skurit ut en halloweenpumpa? Vet du inte vad du ska göra med det bortskurna köttet? Det finns massor av alternativ, men här blev det pannkakor. Vi är lite besatta av pannkakor, om någon missat det... Blandningen av kanel, muskot, nejlikor och ingefära kallas i USA för pumpkin spice och används för att krydda alla möjliga typer av efterrätter under hösten. På Starbucks kan man till och med köpa pumpkin spice latte (rekommenderas!). Starbucks hittar du bland annat på Arlanda och centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och i USA då...



Karva ur så mycket kött som möjligt ur din halloweenpumpa. Vår föreställer Totoro, en karaktär från en kär favoritfilm. Förutom de bitar du skär bort kan du skrapa loss kött från kanterna med en sked. Ta bort eventuellt skal och dela i mindre bitar. Lägg pumpan i en kastrull och täck med vatten. Koka 10-20 minuter, beroende på hur stora bitar du skurit, tills pumpan är mjuk. Häll av vattnet, mixa till en slät puré och låt svalna. Min pumpa var stor som en fotboll och gav 3 dl pumpapuré. Men jag skar inte bort så mycket kött för att göra vår lykta. Ett annat motiv hade nog gett mer puré. Det trådiga köttet som kärnorna sitter i tog jag inte med. Men jag sparade kärnorna. Mer om dem en annan dag.

4 frukostportioner

3 dl pumpapuré
4,5 dl ren havre, eller vanliga havregryn om du äter gluten
3 ekologiska ägg
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk mald muskotnöt
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 tsk ingefära
0, 5 dl agavesirap (kan ersättas med honung eller vanligt socker)
25 g mjölkfritt margarin eller smör

Mixa havregrynen till mjöl och blanda det med bakpulver, salt och kryddor. Rör ner pumpan, äggen och sirapen. Smält smöret i en stekpanna och blanda ner det i smeten. Du behöver inte tillsätta mer smör i pannan för varje omgång smet. Stek små eller stora pannkakor på medelvärme. Servera med mer agavesirap, äppelmos eller något annat tillbehör du tycker om.