måndag 25 februari 2013

Robot-tårta

Och inte vilken robot-tårta som helst, utan R2D2 från Star Wars! Jag tänker inte bjuda på någon detaljerad beskrivning av hur han är uppbyggd till formen, för i ärlighetens namn var det mest improvisation efter en bild från filmen som jag googlat fram. Men det är inte så knepigt som man kan tro att göra en figurtårta. Rita en mall och skär bottnarna efter. Montera ihop tårtan med någon smarrig fyllning och täck med marsipan eller sugarpaste. Dekorera med mer marsipan, godis, kristyr, smält choklad... och så vidare.

Det som är roligt med tårtor är ju att smaksättningen kan varieras i det oändliga. Jag tycker om att göra tårtor som är mer amerikanskt stuk på, inte så saftiga som en prinsesstårta med grädde, utan lite fastare, med mousse och smörkräm. R2D2 är gjord på chokladbottnar kanelsmak, frisk apelsinmousse och en syndig mjölkchokladtryffel. Eftersom jag ville ha honom riktigt vit är han täckt med sugarpaste istället för marsipan.


Tårtbotten, ganska så hög, som delas i två lager till en ganska stor tårta.

4 ägg
4 dl socker
2 dl laktosfri mjölk
100 g smält laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin
5 dl fin glutenfri mix
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ihop samtliga ingredienser. Smörj en form i lämplig storlek (jag använde en fyrkantig form, hälften så stor som en bakplåt) och pudra den med mix (istället för att bröa). Grädda i mitten av ugnen 30-45 min beroende på hur stor din form är (större form = plattare kaka och kortare gräddningstid). Känn efter med provsticka att smeten har stannat. Täck ev. kakan med folie om den börjar se mörk ut.


Mjölkchokladtryffel

1,5 dl laktosfri vispgrädde
200 g mjölkfri mjölkchoklad (finns på t.ex. ICA av märket Plamil)
1 msk rumsvarmt smör

Värm grädden i en kastrull på spisen. Hacka chokladen och blanda ner i den varma grädden, rör så det smälter till en kräm. Rör ner smöret och låt krämen svalna till en lagom konsistens då den är fast så den inte rinner ut, men fortfarande bredbar.


Apelsinmousse

4 gelatinblad
1 dl Apelsinjuice
2 äggulor
1 dl socker
125 g laktosfri kvarg
2,5 dl laktosfri vispgrädde

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten några minuter tills de mjuknar. Värm apelsinjucen i en kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i den varma juicen. Rör tills de smält. Vispa äggulorna och sockret, blanda ner kvargen och juicen. Vispa grädden för sig och rör sedan försiktigt ner den också. Låt stelna i kylen.


Smörkräm

115 g mjukt laktosfritt smör (det är en lustig kvantitet för att jag översatt ett amerikanskt recept)
250 g florsocker
1 tsk vanlijsocker
2 tsk varmt vatten

Vispa det mjuka smöret tillsammans med florsockret och vaniljsockret, tillsätt vattnet och blanda krämen väl.


Montera tårtan genom dela bottnarna när de har kallnat. Bred på tryffeln på den ena bottnen och därefter moussen. Lägg på den andra bottnen. Täck tårtan med smörkräm, detta för att sugarpaste inte tål fukten från moussen. Bred gärna ett tunr lager kräm först, låt kakan vila i kyl en stund så att smörkrämen stelnar och bred sedan på ytterligare ett lager mjuk smörkräm. Detta underlättar och säkerställer att smörkrämen bildar en tät barriär ut mot sugarpasten, som annars kan smälta. Och det vore ju sjukt trist nu när du jobbat så hårt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar