onsdag 30 juli 2014

Fiberrika glutenfria frallor

På mornarna ser dom ut som vilka frallor som helst. Dom ligger där, med en skiva ost på sig till morgonkaffet och ser ut som dom aldrig gjort annat. Men låt dig inte luras! På kvällarna knäcker frallorna extra som både korv- och hamburgerbröd! Jo minsann! Man kan inte lita på någon nu för tiden.Det här blir en liten sats, en plåt med ca 9 frallor. Orkar du grädda två plåtar dubblar du bara receptet och använder ett helt paket jäst.

25 g jäst
5 dl kall mjölk, eller kallt vatten
3 dl bovetemjöl
2 dl sojamjöl
0,5 dl Fibrex
1 msk Fiberhusk
1 msk rapsolja
1 msk mörk sirap
0,5 tsk salt

Lös upp jästen i vätskan. Blanda ner oljan och sirapen. Rör ihop de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i degvätskan. Blanda degen väl med hjälp av elvisp med degkrokar, Kitchen Aid (om du besitter en sådan, you lucky bastard) eller någon annan maskin med lagom många hästkrafter. Degen ska vara kletig och ganska lös, men får lite konsistens när Fiberhusken börjar svälla. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa ca 1,5 h. Sätt ugnen på 225 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper. Fukta dina händer med kallt vatten. Nu kan du enkelt forma bollar (eller korvar, om du vill ha avlånga bröd) av degen, utan att den fastnar på fingrarna. Du måste blöta händerna mellan varje boll. Pudra över lite rismjöl om du känner för det, eller pensla frallorna med ett uppvispat ägg och strö på sesamfrön (för hamburgerbröd). Grädda i ca 10 minuter tills bröden har fin färg.

Låt bröden svalna helt innan du skär i dem! Det går under inga omständigheter att skära brödet när det är varmt, då geggar det ihop sig som om det vore för dåligt gräddat. Men låter du det svalna först så blir de saftiga och fina och håller sig färska i flera dagar (vilket är helt amazing när det gäller glutenfritt bröd).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar