måndag 14 juli 2014

Persikochutney

Det här är nog den bästa chutneyn hittills! Det är i alla fall den som påminner mest om mango chutney, om det är målet. Den är fruktig och kryddig och passar perfekt till fisk, fläskkött och indisk mat. Vi hade den till fish tacos istället för salsa, vilket jag varmt kan rekommendera. Och att byta den tråkiga köttfärsen mot fisk lyfter tacokvällen till nya höjder, jag lovar.



Till ca 1 liter chutney

2 burkar konserverade persikor i sockerlag á 820 g, både frukt och lag
250 ml vit balsamvinäger
3 dl vitt strösocker
1 stor gul lök
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk salt
1 tsk mald nejlika
0,5 tsk torkad koriander
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk kanel

Fiska upp persikorna ur konservburkarna och dela dem i mindre bitar. Hacka löken grovt. Värm sockret i vinägern och lagen från persikoburkarna i en stor tjockbottnad kastrull, rör tills det har löst sig. Blanda i resten av ingredienserna och koka 2-3 timmar tills chutneyn har reducerats till lagom konsistens. Om du har bråttom utesluter du persikolagen,vilket förkortar koktiden betänkligt. Rör om emellanåt och mosa till persikobitarna - lite grann om du vill ha chunky chutney och mycket om du vill ha den slät. Konservera enligt samma metod som för tomatchutneyn och ananaschutneyn, eller låt svalna och förvara i kylen i upp till en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar