En sats, ca 1 liter chutney.
2 stora burkar med konserverad ananas i bitar (eller ringar som du skär i mindre bitar) ca 680 g avrunnen frukt
3 dl ljust muscovadosocker
2,5 dl vit balsamvinäger (eller annan ljus vinäger)
1/2 mild röd chilifrukt
1 stor gul lök
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk salt
Blanda socker och vinäger i en tjockbottnad kastrull, värm och rör tills sockret löst sig. Hacka eller skiva löken i bitar. Hacka chilin (skrapa bort och kasta frön och hinnor om du vill ha mild chutney, för mer sting slänger du i hela skiten). Blanda ner alla ingredienser i grytan, mosa frukten lätt med en potatismosstöt och koka utan lock i trekvart ungefär, tills det mesta av vätskan har kokat bort och chutneyn är lagom fast i konsistensen.
Diska ett par glasburkar ordentligt och värm dem i ugnen (tomma) ca 5 minuter i 200 grader. Häll upp den varma chutneyn på varma burkar och skruva omedelbart fast locket. Detta konserverar chutneyn och gör att vakuum bildas i burkarna. Oöppnade ska burkarna kunna klara sig i rumstemperatur, men jag förvarar dem ändå kallt för säkerhets skull. Efter burken är öppnad ska chutneyn förvaras i kylskåp om ätas upp inom rimlig tid (1-2 veckor). Men jag vill absolut inte ta ansvar för hållbarheten, utan använd ditt omdöme.
Oh, there is ingefära and I liked it, awesome! If I make it with dry one (the powder), should I also use 2 tsp or will it be too much?
SvaraRaderaI think 1 teaspoon is enough :) Fresh I had 2 tablespoons, so the intensity is quite different between fresh and dry. I prefer to use fresh. You know you can keep the rest of it in the freezer, so you don't have to waste any if you buy fresh ginger :)
Radera