söndag 6 juli 2014

Ananaschutney

Det här är min tredje chutney inom loppet av en månad nu. Mitt intresse för att koka frukt och grönsaker med socker, kryddor och vinäger börjar alltmer likna ett missbruk. När jag inte kokar chutney så tänker jag på att koka chutney. Mitt chutneyreceptsurfande går ut över min sömn och mitt sociala liv. Jag äter chutney vid fler och fler måltider. Nog för att man kommer undan med en klick chutney till i princip all mat. Ananasen jag gjorde den här chutneyn på igår var tänkt som exotiskt sällskap till en grillad laxsida, men den funkade till korven och fläskköttet med. Jag hade inte så mycket tid och chutneyn kunde därför inte få puttra i timtal, vilket annars är önskvärt. Har du gott om tid så häll gärna spadet från ananasen i grytan med. Det tar betydligt längre tid för vätskan att koka bort då, men smaken blir om möjligt ännu bättre.En sats, ca 1 liter chutney.

2 stora burkar med konserverad ananas i bitar (eller ringar som du skär i mindre bitar) ca 680 g avrunnen frukt
3 dl ljust muscovadosocker
2,5 dl vit balsamvinäger (eller annan ljus vinäger)
1/2 mild röd chilifrukt
1 stor gul lök
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk salt

Blanda socker och vinäger i en tjockbottnad kastrull, värm och rör tills sockret löst sig. Hacka eller skiva löken i bitar. Hacka chilin (skrapa bort och kasta frön och hinnor om du vill ha mild chutney, för mer sting slänger du i hela skiten). Blanda ner alla ingredienser i grytan, mosa frukten lätt med en potatismosstöt och koka utan lock i trekvart ungefär, tills det mesta av vätskan har kokat bort och chutneyn är lagom fast i konsistensen.
Diska ett par glasburkar ordentligt och värm dem i ugnen (tomma) ca 5 minuter i 200 grader. Häll upp den varma chutneyn på varma burkar och skruva omedelbart fast locket. Detta konserverar chutneyn och gör att vakuum bildas i burkarna. Oöppnade ska burkarna kunna klara sig i rumstemperatur, men jag förvarar dem ändå kallt för säkerhets skull. Efter burken är öppnad ska chutneyn förvaras i kylskåp om ätas upp inom rimlig tid (1-2 veckor). Men jag vill absolut inte ta ansvar för hållbarheten, utan använd ditt omdöme.

2 kommentarer:

  1. Oh, there is ingefära and I liked it, awesome! If I make it with dry one (the powder), should I also use 2 tsp or will it be too much?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I think 1 teaspoon is enough :) Fresh I had 2 tablespoons, so the intensity is quite different between fresh and dry. I prefer to use fresh. You know you can keep the rest of it in the freezer, so you don't have to waste any if you buy fresh ginger :)

      Radera