torsdag 24 januari 2013

Gluten- och mjölkfritt Yogibröd

Man hör ju på namnet att det här är ett nyttigt bröd. En Yogi är en mästare i yoga, så ni förstår att det här är ett bröd för champions. Du kommer automatiskt kunna stå på huvudet och lägga fötterna bakom nacken när du ätit det, jag lovar. 

Det är naturligt gluten- och mjölkfritt, d.v.s. det innehåller inga egentliga substitut för vete eller mjölk utan är helt baserat på naturliga råvaror. Det har en god, lite nötig smak och håller dig garanterat mätt längre än your average svampiga rostbröd. Det är dessutom så gott som osötat då det bara innehåller en liten klutt honung för att boosta jästen.

Yogibröd 2 limpor

1/2 paket jäst (25 g)
2 tsk honung
6 dl ljummet vatten

600 g sötpotatis
7 dl hirsflingor
2 dl torkade aprikoser
4 dl solrosfrön
2 dl linfrön
1 1/2 dl sesamfrön
5 dl boveteflingor (ser ut som små havregryn, ta alltså INTE frukostflingor av bovete)
6 dl majsmjöl
3 tsk stötta fänkålsfrön
1 msk salt
3 msk matolja

Smula ner jästen i en bunke tillsammans med honung och ljummet vatten. Plasta in bunken och låt den stå en timme.
Koka under tiden sötpotatisen mjuk, låt den svalna och mosa den. Smörj 2 brödformar med matolja. Sätt ugnen på 100 grader. Hacka aprikoserna i mindre bitar och blanda ihop alla torra ingredienser.
Häll på oljan och vattnet, samt jästvattenblandningen, som nu bör bubbla och fräsa som om den vore kolsyrad. Blanda väl, gärna i maskin. Men det här blir en fett stor deg som min maskin inte kan hantera, så jag kör på plasthandskar och arbetar degen för hand. Har du inte plasthandskar går det självklart utan, men det här är en kladdig rackare, just sayin. 

Okej, nog om plasthandskar. Grädda brödet i 50 min. Ta ut det, pensla med matolja och strö över lite frön om du känner dig fancy. Höj ugnsvärmen till 175 grader och grädda i 40 min till. Låt svalna inlindat i en handduk.

Servera gärna med mammas hemkokta svartvinbärsmarmelad.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar