Och på minsta 7eleven finns ett stort utbud av energikakor, müslibars, proteinbars eller vad de nu vill kalla sig. Dyra som synden, ofta kryddade med diverse tillsatser och sällan glutenfria. En tydlig indikation på att det är dags att röra ihop egna:
Gluten- och laktosfria Energy Bars, 10 st.
1,5 dl jordnötssmör
1,5 dl mörk sirap
3 msk farinsocker
3 dl grovt krossade Boveteflingor (av frukostflingetyp, kan ersättas med branflakes eller liknande om du tål vete)
1 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
Matolja eller dylikt till formen
Smörj en avlång brödform med matolja, kokosfett eller något annat trevligt. Värm försiktigt jordnötssmör, sirap och farinsocker i en kastrull. Blanda ihop övriga ingredienser och häll sirapsblandningen över medans den är varm. Rör ihop geggan och tryck ut den i bakformen. Tryck till ordentligt så kakan blir kompakt. Låt svalna i kylen tills massan stelnat. En halvtimme-timme kanske. Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär i 10 bars.
Slå in barsen i plastfolie och förvara dem i kylen. Om du inte har något bättre för dig kan du slå in dem i fint papper ovanpå folien. Du kanske till exempel har tappat bort fjärrkontrollen till TV:n (true story).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar