onsdag 23 januari 2013

Glutenfria Energy Bars

Ibland behöver man ett snabbt energitillskott. Något man kan slänga i sig i farten. Det kan till exempel vara så att man jobbar natt på sjukhuset och ALLTID drabbas av ett massivt blodsockerfall runt klockan 4 på morgonen. Och det kan vara så att man mellan sprutor som ska sprutas och tårar som ska torkas inte hinner sätta sig ner och äta. En energibar är då det perfekta valet, eftersom den kan intas samtidigt som man till exempel kissar eller räknar antalet tabletter i läkemedelsförrådet.

Och på minsta 7eleven finns ett stort utbud av energikakor, müslibars, proteinbars eller vad de nu vill kalla sig. Dyra som synden, ofta kryddade med diverse tillsatser och sällan glutenfria. En tydlig indikation på att det är dags att röra ihop egna:

Gluten- och laktosfria Energy Bars, 10 st.

1,5 dl jordnötssmör
1,5 dl mörk sirap
3 msk farinsocker

3 dl grovt krossade Boveteflingor (av frukostflingetyp, kan ersättas med branflakes eller liknande om du tål vete)
1 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter

Matolja eller dylikt till formen

Smörj en avlång brödform med matolja, kokosfett eller något annat trevligt. Värm försiktigt jordnötssmör, sirap och farinsocker i en kastrull. Blanda ihop övriga ingredienser och häll sirapsblandningen över medans den är varm. Rör ihop geggan och tryck ut den i bakformen. Tryck till ordentligt så kakan blir kompakt. Låt svalna i kylen tills massan stelnat. En halvtimme-timme kanske. Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär i 10 bars. 

Slå in barsen i plastfolie och förvara dem i kylen. Om du inte har något bättre för dig kan du slå in dem i fint papper ovanpå folien. Du kanske till exempel har tappat bort fjärrkontrollen till TV:n (true story).
Varje bar innehåller ca 310 kalorier. Visst är det en del socker, men det man vill ha i det här läget (kl. 4 på morgonen) är ju både snabba och långsamma kolhydrater så man får en kick direkt OCH håller sig pigg och mätt några timmar. Barsen innehåller mycket fibrer som är långsamma kolhydrater och ger en jämn blodsockernivå, plus en del nyttigt fett från nötter och frön som man står sig mätt på länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar