måndag 28 januari 2013

Gluten- och mjölkfria bananplättar

De här plättarna innehåller rekordfå ingredienser. Inget mjöl och inga mjölkprodukter. Du svänger ihop dem snabbare än blixten. Och de smakar fantastiskt. För bra för att vara sant? Det låter ju så. Men det är det inte.

Bananplättarna funkar till frukost, mellanmål eller efterrätt och kan varieras i det oändliga med olika tillbehör.2 små portioner som passar till efterrätt när man är småsugen (dubbla receptet om vi snackar frulle eller ett stadigt mellanmål).

2 bananer
2 ägg
1/2 dl frysta blåbär (kan uteslutas)
1-2 msk socker (kan uteslutas)
lite olja eller margarin att steka i

Mosa bananerna i en skål. Vispa ner äggen. Tillsätt lite socker om du vill servera plättarna med bara lite färsk frukt eller bär, eller helt naturella. Blanda i frysta blåbär, hallon eller nåt liknande om du är på det humöret. Jag röstar på blåbär.
Värm lite margarin eller olja i en stekpanna. Häll i en liten klutt smet, ungefär en halv dl. Om du gör plättarna för stora går de sönder när du ska vända dem. Stek på medelvärme någon minut och vänd när plätten stelnat till lite och fått färg på undersidan.

Servera plättarna med frukt eller bär, en klick vaniljyougurt eller keso. Eller, om du du känner dig lika dekadent som jag, lönnsirap, chokladsås, glass... eller en kombination av alltihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar