onsdag 30 januari 2013

Hemtorkade äpplen

Torkade äpplen eller äppelchips finns ju färdiga att köpa, men allt som kan betecknas som hälsosamt går att sälja dyrt. Och det är enkelt att torka äpplen själv. Har man egna äpplen i trädgården är det här ett perfekt sätt att ta tillvara på dem. 

Har du ett par dagar på dig kan du torka äpplena i rumstemperatur. Häng bara upp ringarna på ett snöre istället för att lägga dem på en plåt. Snällt mot miljön och elräkningen. Dessvärre har jag inte tålamod till sånt. Mitt attention span sträcker sig inte över flera dagar. Det är väl den största anledningen till att jag inte bakar med surdeg.

Så jag torkar äpplen i ugnen. Skala och skiva äpplena i ca 2 mm tjocka skivor. För att frukten inte ska bli brun kan man doppa den i vatten och askorbinsyra. Askorbinsyra är ren c-vitamin, inget hokus pokus. Blanda en tsk i 2 dl vatten.


Om du inte äger en sån där äppelurkärnarpryl funkar det fint att bara skiva äpplet rakt av och trycka ut kärnhuset med en liten burk eller ett kakmått eller nåt. Har du en 5-åring till hands sätter du den på det här jobbet.


Sprid ut äppelringarna på plåtar och torka i ugnen på 75 grader. Ha ugnsluckan lite på glänt så att fukten kan dunsta. Tiden varierar beroende på hur tjocka skivorna är och om du vill ha äpplena knapriga eller mjuksega, men någon stans mellan 3 och 5 timmar tar det. Vänd skivorna några gånger så de torkar jämt och inte fastnar i pappret. Har du flera plåtar i ugnen samtidigt så byt plats på dem under torkningen.


Ät äpplena som snacks eller skär dem i mindre bitar att ha på gröten eller flingorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar