fredag 25 januari 2013

Glutenfritt Coca-Colabröd

Visst låter det helt crazy? Coca-Cola i ett bröd! Galet! Galnare än Per jag-får-alltid-"spela"-psykopat Morberg. Och måste det inte bli jätteonyttigt? Det är ju MASSA socker i cola! 

Ehrm. Det här receptet innehåller 40 g socker. Lite mindre än en Lingongrova. Och den trodde du ju va nyttig, eller hur? För att inte tala om en vanlig Pågenlimpa eller liknande som innehåller imponerande 90 g socker.
Egentligen borde det vara olagligt att mäta alla typer av mjöl, mixer och andra pulver i volym. Volym är inte lämpligt som mått på mix. Mix "skakar ihop" ännu lättare än vetemjöl vilket gör volymen oexakt. När köpte du senast en tesked kokain till exempel? Nej just det. Men vem orkar hålla på och väga ingredienser varje gång man ska baka? Bättre då att utforma ett recept efter storleken på förpackningen. Ibland är jag så smart att jag blir lite rädd för mig själv.

Lisas Coca-Colabröd, 1 limpa

4 dl Coca-Cola1/2 dl matolja
25 g jäst
1 tsk salt
1 paket Semper grov mix à 500 g

Värm Colan till 37 grader i en kastrull på spisen. Smula jästen i en bunke och häll på Colan och oljan, rör tills jästen är i upplösningstillstånd (skratta här). Rör ner salt och hela paketet med mix. Smörj en brödform för formbröd och häll i degen. Täck med en handduk och låt jäsa ungefär en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i ungefär 40-45 minuter. Låt svalna inlindat i handduk för mjukare skorpa, eller utan för lite knaprigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar