tisdag 1 juli 2014

Monster cookies

Man kan inte få för många recept som innehåller jordnötssmör! Dessa kakor är väldigt populära i USA och det finns mängder med olika recept på dem. Ofta saker som inte funkar om du vill utesluta gluten och laktos eller mjölk. Godiset m&m:s ingår ofta, men det innehåller mjölk, så det blev bye bye till den ingrediensen när jag mixtrade fram en egen variant av monsterkakorna. Mitt recept innehåller också lite mindre smör än your average amerikansk förlaga. Idag använde jag laktosfri mjölkchoklad, men det går bra med vilken sort du vill, eller ingen choklad alls (om du är galen alltså).



Ingredienser till 12 stora kakor (kan hända jag åt upp en deciliter kakdeg, så okej: 14)

1 dl ljust muscovadosocker (eller brun farin)
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl ren havre (glutenfria havregryn)
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl jordnötssmör (helst crunchy)
50 g smält smör eller mjölkfritt margarin
1 ägg
200 g valfri choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Rör ihop jordnötssmöret med det smälta smöret (det går lättast om jordnötssmöret värms lite, kanske 10 sekunder i micron). Rör ner jordnötssmöret och smöret i socker- och grynblandningen. Knäck ner ägget i bunken och rör ihop allt till en ganska fast deg. Hacka chokladen och blanda ner den. Rulla 12-14 bollar av degen, platta till dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i 10-12 minuter, mitt i ugnen. Låt dem svalna på plåten, de är mjuka när de tas ur ugnen men stelnar till när de kallnar.

2 kommentarer:

  1. I was wondering how I could translate "brun farin". Is it exactly the same as muscovadosocker? I think it's something we don't have in France. It really gives a special taste.I foudn it weird at the beginning but I like it now.
    (And I like when you often bake/post :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I think muscovado is a kind of farinsocker. So it´s not exactly the same, but they are booth moist, brown sugars. There is also a dark muscovado that has a hit of liqorice. I really like them all.
      And thank you for the encouragement sweetie! I will try to keep posting more often. It´s just a matter of snapping pics and getting recepies down on paper - the cooking and baking itself is eternally ongoing :)

      Radera