tisdag 22 januari 2013

Glutenfritt Naanbröd

Det finns en massa olika sorters indiska bröd. Inte lika många som det finns indier, men ändå många. Naan är ett platt, vitt bröd som äts till maten i Indien. Man använder det gärna som ett substitut för kniv och gaffel om man saknar dessa, eller bara känner sig lite bananas. Och det gör man ju. Känner sig bananas alltså. 
Det här är min gluten- och laktosfria variant. Jag använder både jäst och bakpulver. 

Självklart kan brödet ätas i andra sammanhang än till indisk mat. Om du får det att pösa upp som det ska funkar det som pitabröd. Det är by far det godaste glutenfri brödet jag har ätit. 

Skulle det mot förmodan va något över dagen efter, skär det i bitar, pressa lite vitlök i en slurk olja och doppa bitarna i oljan. Lägg ut på en plåt, strö över flingsalt och rosta till brödet i ugnen en liten stund.


Glutenfritt Naan 6 kakor

7 dl glutenfri mix (ett paket Semper Fin Mix)
2 dl laktosfri mjölk
1 ägg
1 dl naturell laktosfri yougurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst

Värm mjölken till 40 grader. Vispa upp ägget och blanda ihop alla ingredienser, men spara lite mix till utbakningen. Jag är inte så noga med att blanda det torra för sig och så där, fast det borde man. Men jag gillar att liva on the edge. Degen ska vara smidig men lite kladdig, fast inte för kladdig - tillsätt i så fall lite mer mix. 
Pensla degen med lite matolja och täck med en bakduk. 

Låt jäsa upp till 2-3 timmar, men en timme räcker om man har bråttom. Knåda sedan degen lite grann och dela den i 6 delar. Tryck med mjölade händer ut varje del till en platt kaka och lägg 2 till 3 stycken på en plåt med bakplåtspapper. 

Sätt ugnen på grill och högsta värmen. Låt de utbakade bröden jäsa under duk ca 20 min, pensla dem sedan med lite vatten och pudra över lite mix om du vill (det ser ju så tjusigt ut). Grädda en plåt i taget, ganska högt upp i ugnen. 
När bröden pöser upp och fått fin färg vänder man dem och gräddar undersidan också. Passa noga, det handlar om minuter!


2 kommentarer:

  1. Åh vad gott!J Jag har precis lagt upp eget recept på naturligt glutenfritt naanbröd. Du får gärna kolla in! www.bakingmagique.wordpress.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, din blogg är jättefin! Vilken duktig fotograf du är. Jag ska definitivt testa några av dina recept. Men jag hittar inte naan-brödet :(

      Radera